Multicom | Eigen IT specialisten Eigen IT specialisten
Multicom | Installatie op locatie Installatie op locatie
Multicom | Klantgericht Klantgericht
Multicom | Advies op maat Advies op maat
Multicom | Eigen technische dienst Eigen technische dienst
Mail Bel App
Meterkast installeren

Heb je een oude meterkast in je woning en overweeg je om deze te laten vervangen door een nieuwe meterkast? Deze klus is niet iets waar je zelf aan wilt beginnen, dus het is verstandig om het uit te besteden aan professionals zoals de vakmannen van Multicom. Als je wilt weten wat er allemaal komt kijken bij het vervangen van een meterkast en welke opties je hebt, dan heeft Multicom alle informatie voor je verzameld en overzichtelijk op een rijtje gezet.

 

Een belangrijk aspect is het verschil tussen een 1-fase meterkast en een 3-fase meterkast. Je kunt het onderscheid maken aan de hand van de spanning die de kWh-meter aangeeft. Als de spanning tussen 220 en 230 V ligt, is een 1-fase meterkast nodig. Als de spanning tussen 380 en 400 V ligt, heb je een 3-fase meterkast nodig. Daarnaast kun je het verschil tussen deze twee types ook zien aan het aantal draden dat uit de meterkast komt. Een 1-fase meterkast heeft twee draden, terwijl een 3-fase meterkast vier draden heeft. Als je twijfelt of advies nodig hebt, kan de vakman die je via Zoofy kunt regelen je hierover informeren en adviseren.

 

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de gemiddelde kosten voor het vervangen van een meterkast oplopen naarmate er meer groepen worden geïnstalleerd of toegevoegd. Hoe meer groepen er moeten worden geplaatst, hoe hoger de kosten zullen zijn.

 

Kortom, als je een oude meterkast hebt en deze wilt laten vervangen, is het verstandig om de hulp in te schakelen van een professional zoals Multicom. Zij kunnen je voorzien van alle benodigde informatie en advies geven over de verschillende opties.

Start direct!

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Offerte aanvragen

Het vervangen van een meterkast biedt verschillende mogelijkheden wat betreft de kosten. Je kunt kiezen voor de meest voordelige oplossing, de oplossing bij een hoog stroomverbruik, of een alles-in-één oplossing voor het vervangen van de meterkast.

 

De voordeligste oplossing is geschikt als je een beperkt budget hebt of als je niet te veel geld wilt uitgeven aan het vervangen van de meterkast. Hierbij kun je besparen op de kosten door slechts een beperkt aantal groepen te laten installeren.

 

Om te bepalen hoeveel groepen er minimaal moeten worden aangelegd, dien je het totale verbruik van alle huishoudelijke apparaten bij elkaar op te tellen. Gemiddeld kan er per groep 3 kW worden gebruikt, met een maximaal vermogen van 3,5 kW. Hoe minder groepen er nodig zijn, hoe lager de kosten zullen zijn. De minimale kosten bedragen €360 voor een 1-fase meterkast met vier groepen. Raadpleeg ook de bovenstaande tabel voor meer informatie.

 

Kortom, bij het vervangen van een meterkast kun je kiezen voor de voordeligste optie waarbij je bespaart op de kosten door het aantal groepen te beperken. Dit kan een goede keuze zijn als je een beperkt budget hebt. Houd er rekening mee dat het totale verbruik van je huishoudelijke apparaten bepaalt hoeveel groepen er minimaal moeten worden aangelegd.

De meest gestelde vragen
Hoe weet ik of mijn meterkast aan vernieuwing toe is?

Als je meterkast verouderd is, kan dit verschillende problemen met zich meebrengen, zoals overbelasting, onveilige situaties of het ontbreken van voldoende groepen voor je stroomverbruik. Indicaties van een verouderde meterkast zijn bijvoorbeeld verouderde stoppen, slechte bedrading of een gebrek aan aardlekschakelaars. Het is verstandig om een professionele elektricien te raadplegen om je meterkast te inspecteren en advies te geven over eventuele vernieuwing.

Hoeveel kost het vernieuwen van een meterkast gemiddeld?

De kosten voor het vernieuwen van een meterkast kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de klus, het aantal groepen dat geïnstalleerd moet worden en eventuele extra functionaliteiten. Over het algemeen liggen de gemiddelde kosten voor het vervangen van een meterkast tussen de €500 en €1500. Het is echter belangrijk om een professionele offerte aan te vragen om een nauwkeurige schatting te krijgen op basis van jouw specifieke situatie.

Moet ik mijn meterkast vervangen bij een verbouwing?

Bij een verbouwing kan het nodig zijn om je meterkast te vervangen, vooral als je plannen hebt om extra apparatuur toe te voegen of als de huidige meterkast niet voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Het is belangrijk om de elektriciteitsbehoefte van je verbouwing te bespreken met een professionele elektricien, die kan bepalen of een vernieuwing van de meterkast noodzakelijk is.

Kan ik zelf mijn meterkast vernieuwen?

Het vernieuwen van een meterkast is een complexe elektrische klus die nauwkeurigheid en kennis vereist. Het is ten zeerste aanbevolen om deze taak over te laten aan een professionele elektricien. Een erkende vakman heeft de juiste expertise, ervaring en kennis van de geldende veiligheidsvoorschriften om de vernieuwing van je meterkast op een veilige en betrouwbare manier uit te voeren. Het zelf proberen te vernieuwen van de meterkast kan leiden tot gevaarlijke situaties en schade aan de elektrische installatie.